MacMaster

Alla priser är exklusive moms /

Skapa konto

Blogg

Varning för falska “Apple” mail!

Massor med kunder har hört av sig gällande mail som till en början ser ut att komma från Apple. Ofta står det att mottagarens Apple ID har använts av någon i utlandet för att köpa en app. Det ser alltså vid första anblick ut som att man blivit hackad och att någon nyttjar ens Apple ID för köp av appar. I själva verket är målet just precis det mottagaren tror redan har hänt.

Avsändaren kan lätt förväxlas med att vara Apple och mottagaren kan tänka att “här måste jag agera snabbt”. Klickar du på länkarna i mailet blir du ombedd att fylla i information, som t.ex. lösenord, VISA nummer osv.

Detta är inget nytt, men då vi de senaste dagarna fått ovanligt mycket förfrågningar angående dessa mail ville vi uppmärksamma alla om att vara extra noga med att kolla avsändare och länkar.

Här kommer två enkla knep för att se om mailet är falskt eller inte:

  • Börja med att kolla avsändaren. Är det verkligen en @itunes.com adress (eller @apple.com, @icloud.com osv)? Detta går dock att förfalska, så var noga med att även kolla nästa punkt
  • Håll musen över länken du ombeds besöka. OBS! utan att klicka på den. En länk ska nu dyka upp i en liten “ruta” under pekaren. Är det verkligen en länk till apple.com eller står det t.ex. en bit.ly adress eller liknande felaktig adress.

Var uppmärksamma och lämna aldrig ifrån er något till sidor ni inte känner till!

OBS! Bilden ovan är bara ett exempel på hur ett sådant mail kan se ut, de kommer i flera olika skepnader.

PS. Alla våra kunder får naturligtvis fortsätta att kontakta oss om de är osäkra på vem avsändaren på ett mail är.

MacMaster Robin

Robin är ägare av MacMaster och jobbar som konsult och säljare. Här i bloggen samlar han alla de nyheter som han tycker är intressanta.

Läs fler artiklar

Har du glömt ditt lösenord?

Skapa ett konto på sidan

Ett lösenord kommer att mailas till dig.


Har du glömt ditt lösenord?

Please enter your username or email address.You will receive a link to create a new password via email.