MacMaster

Alla priser är exklusive moms /

Skapa konto

Blogg

WWDC 2013 – Mycket nytt och OS X 10.9 är på gång

Apple hade sitt WWDC 2013 keynote igår och det presenterades en hel del nytt.

På hårdvarusidan
En ny uppdaterad MacBook Air med bättre batteritid och nya Haswell ULT processorn. Den har även fått stöd för nya Wi-Fi 802.11ac-tekniken som vi skriver mer om nedan. Det är samma maskin som tidigare rent utseendemässigt och vi tycker att det är lite synd att det inte blev en retina skärm, men man kan ju inte få allt här i världen. Här hittar du alla de nya modellerna.

AirPort Extreme och Time Capsule släpptes i helt ny design. Vi på MacMaster, som är obotliga tekniknördar, är dock mest exalterade att se att man äntligen har implementerat nya trådlösa 802.11ac-tekniken. Denna nya version av Wi-Fi kan vara upp till 3 gånger så snabbt som den gamla 802.11n-tekniken. Detta innebär att du kan få upp till 1300 Mbit/s överföringshastighet mot tidigare 450 Mbit/s. Wow, äntligen har Wi-Fi blivit en riktig konkurrent för ethernet kablarna. Du kan läsa mer tekniska specifikationer om AirPort Extreme här och om TimeCapsule 2TB och 3TB.

Sist men verkligen inte minst (om än så helt klart minde än tidigare modell) så visade man hur nya Mac Pro kommer att se ut. Den släpps senare i höst och är speckad med riktigt häftiga specar. Äntligen en arbetshäst för alla de som suttit fast med sina Mac Pros med uråldriga standarder som USB 2, ingen thunderbolt osv. Ska bli riktigt kul att få testa denna maskin. Här ser ni lite bilder och info.

På mjukvarusidan
Man visade iOS 7 och alla de nya funktioner som följer med denna uppdatering. Tyvärr har man valt att exkludera alla iPhone 3G telefoner (även första iPaden) ur denna uppdatering. Har du alltså en sådan kommer du inte att kunna uppdatera. Dock tror vi att det är ganska smart av Apple att göra så. Överlag har många användare haft prestandaproblem när de lägger in en ny stor uppdateringar av iOS (4, 5, 6 ,7 osv). Man får tyvärr ofta ganska långsamma telefoner när man gör en sådan stor uppdatering. Detta gäller även Mac-datorer där det överlag är bättre att göra en ren installation och manuellt flytta filer m.m. Vi kommer att skriva mer om detta i ett annat blogginlägg. En av anledningarna till varför det kan bli så på telefonerna är för att Apple många gånger packat senaste iOS versionen med så mycket nya funktioner, som kräver både mer minne och processor, att de lite äldre telefonerna helt enkelt inte orkar med. Att man sedan uppdaterar ett gammalt redan “tillstökat” system gör det ju inte bättre.

För övrigt så är det helt ny design i iOS 7 gränssnittet. Man har gått över till ett mycket mer minimalistiskt formspråk. Vi här på MacMaster tycker att det påminner mycket om den förändring Google gjorde för några år sedan där man gick mot en mycket renare design än man tidigare haft. Det kommer nog ta ett tag för vana iPhone användare att vänja sig, men överlag brukar Apple vara duktiga på design, så vi får lita på att det var ett bra beslut.

Sist men inte minst vill vi också nämna nya OS X 10.9 Mavericks. Apple lämnar alltså alla kattnamn bakom sig och väljer ett namn som återspeglar Apples härkomst från Kaliforninen (Mavericks är en populär surfspot). Nya OS X Mavericks kommer bland annat att bjuda på flikar i Finder, bättre hantering av batteri i din laptop vilket ska ge bättre batteritider och även prestandan ska nyttjas mycket bättre. Det ska bli intressant att testa detta då OS X 10.8 kan vara ganska så minneskrävande i många fall. Mer detaljerad information om OS X 10.9 Mavericks hittar du här

MacMaster Robin

Robin är ägare av MacMaster och jobbar som konsult och säljare. Här i bloggen samlar han alla de nyheter som han tycker är intressanta.

Läs fler artiklar

Kommentera

*

Har du glömt ditt lösenord?

Skapa ett konto på sidan

Ett lösenord kommer att mailas till dig.


Har du glömt ditt lösenord?

Please enter your username or email address.You will receive a link to create a new password via email.